İZMİR / SELÇUK - Selçuk Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi

KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

AMACI

Her gün sokağa çıkıyoruz. Evimizden okula ya da işe gidiyoruz. Gezmek için çıkıyoruz. Kimi zaman yalnız kimi zaman anne- babamızla, kardeşimizle ya da büyüklerimizle. Tabi ki kaldırımdan yürüyoruz. Yoldan yürümek tehlikeli ve medeniyet dışı bir davranış olur.

Kaldırım yolların kenarlarında yayaların rahatça ve güvenli  bir şekilde yürümeleri için ayrılmış bölümdür. Ancak ilçemizde kaldırımdan yürümek çok zor.  Kaldırımlar işgal altında. Yanlış park edilen araçlar, kaldırımı dükkanının bir parçası olarak gören esnaflar, kahvehanelerin oyun masaları, yanlış inşa edilmiş mimari eklentiler, reklam panoları, çöp kovaları, büfeler vb. yayaların geçişini engellemektedir. Sağlıklı ve sporcu insanlar pek çok engeli aşıp kaldırımdan ilerlerken çocuklar, yaşlılar, engelli vatandaşlarımız bu engellere takılıp kalmaktadır. Dolayısıyla mecburen kendilerini yola atmaktadırlar. Bu durumda çeşitli tehlikelere yol açmaktadır.

Bu çalışma ile bu problemin çözülmesi için farkındalık oluşturarak, insanların dikkatini çekmek ve daha bilinçli hareket etmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. İlçemizde yayaların, sürücülerin, esnafların bu konuda daha dikkatli olmaları, kurallara uymaları hedeflenmektedir. Ayrıca yaşanabilecek trafik kazalarının da önüne geçmek hedeflenmektedir.

ÖZETİ

Kaldırım yolların kenarlarında yayaların rahatça ve güvenli  bir şekilde yürümeleri için ayrılmış bölümdür. Ancak ilçemizde kaldırımdan yürümek çok zor. Kaldırımlar işgal altında. Yanlış park edilen araçlar, kaldırımı dükkanının bir parçası olarak gören esnaflar, kahvehanelerin oyun masaları, yanlış inşa edilmiş mimari eklentiler, reklam panoları, çöp kovaları, büfeler vb. yayaların geçişini engellemektedir. Sağlıklı ve sporcu insanlar pek çok engeli aşıp kaldırımdan ilerlerken çocuklar, yaşlılar, engelli vatandaşlarımız bu engellere takılıp kalmaktadır. Dolayısıyla mecburen kendilerini yola atmaktadırlar. Bu durumda çeşitli tehlikelere yol açmaktadır.

Bu çalışma ile bu problemin çözülmesi için farkındalık oluşturarak, insanların dikkatini çekmek ve daha bilinçli hareket etmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.  İlçemizde yayaların, sürücülerin, esnafların bu konuda daha dikkatli olmaları, kurallara uymaları hedeflenmektedir. Ayrıca yaşanabilecek trafik kazalarının da önüne geçmek hedeflenmektedir.

Proje için gerekli izinler alındıktan sonra, kaldırımların kullanım hakkı ile ilgili yasal haklar araştırılacak ve literatür taraması yapılacak. Bu konu da farklı kentlerde yapılan örnek çalışmalar incelenecek.  Ülkemizde modern kentlerin kaldırımı daha düzenli kullanan kentlerin durumu incelenecek ve o kentlerin imar bölümleriyle irtibat kurularak fikir alınacak. Avrupa’da gelişmiş modern şehir örnekleri araştırılacak.

İzinler alındıktan sonra proje öncesi kaldırımlarda karşılaşılan engellerin fotoğrafları çekilecek. İlçemizde belediyenin imar bölümü başta olmak üzere Çeşitli kurumlar (belediye, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, resmi ve özel okullar, sivil toplum kuruluşları) ile irtibat kurulacak ve bu konuda kamuoyu oluşturulacak. Resmi ve özel okullar ziyaret edilerek öğrencilere konunun önemi anlatılacak velileri ile konuşmaları ve böylece farkındalık ortaya çıkarmaları sağlanacaktır.  Çeşitli resmi kurumların temsilcileri ve dezavantajlı konumda olan engelli ve yaşlı vatandaşlar ile kaldırımlardan yürüyüş planlanmaktadır. Proje ile ilgili el ilanları, afişler, çıkarmalar dağıtılacak. Proje sonunda meydana gelen değişimi görmek için önceki fotoğraflarla aynı açıdan fotoğraflar çekilecek.  Projemiz geniş katılımlı bir sergi ile fuarımızda sergilenecektir. Böylece proje öncesi ve sonrası durumu gözlemlememiz sağlanacaktır.  Bu konuda gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra proje sonuçları raporlaştırılacaktır.

YÖNTEM

İlçemizde uygulanan bu çalışma ile insanların karşılıklı olarak haklarına saygı duyma, yayaların ve özellikle engelli vatandaşlarımızın trafikte rahat etmelerini sağlama, trafik kazalarını azaltma gibi sonuçlara ulaşılacağı öngörülmektedir.  Böylece güzel  ilçemizin daha yaşanılabilir bir kent olmasına katkıda bulunulacaktır

04-12-201804-12-201804-12-2018

Yayın: 04.12.2018 - Güncelleme: 04.12.2018 14:04 - Görüntülenme: 505